Eugen Viktor Feller dobrotvor

Danica Leštek (O.Š. Donja Stubica) i Darko Žubrinić (FER), lipnja 2022.

Pogledajmo što nam o humanitarnom radu E.V. Fellera i tvornice Elsa Fluid govore spomenice koje se čuvaju u Osnovnoj školi u Donjoj Stubici.Školska godina 1901./2.
... G. Viktor E. Feller ljekarnik u Stubici doljnjoj je prigodom zabave u slavu svoga imenovanja dvorskim ljekarnikom darovao 34 Krune za siromašnu školsku djecu, a g. Mila Furst poštar je u istu svrhu skupio 8 Kruna. Za isti novac kupilo se 10 pari čizmica i 4 hlače, te se u prisutnosti školskog nadzornika Gjure Borasa razdijelilo među siromanu školsku djecu.Školska godina 1902-3.
... Za božićni dar je ovomjestni ljekarnik Viktor Feller obukao 73 najsiromašnije školske djece. Zdravlje bijaše povoljno samo se kod njekoje djece pojavio hripavac.
I ovđe se našao veliki dobrotvor za siromašnu školsku djecu, a to Viktor Feller ljekarnik koji je na badnjak zaodjenuo 70 siromašne školske djece.Školska godina 1903.-4.
... I ove zime je također obukao g. Viktor Feller ljekarnik 120 najsiromašnije školske djece.


Školska godina 1907/8.
... 23. prosinca 1907. bilo je upriličeno u školskoj zgradi božićno drvce uz malu svečanost, kod koje je bilo 92 djece nadareno odjelom i slatkišima. Da se je to moglo izvesti, ide ponajglavnija hvala veleindustrialcu V. E. Felleru, koji je i ljetos u tu svrhu velikodušno darova 250 Kruna, i i gospodične učiteljice V. Stanić i T. Košec, koje su u tu svrhu sabrale među građanstvom 55 Kruna 40 forinti milodara.


Školska godina 1910/11.
... Veleindustrialac V. E. Feller darovao je i ove godine za siromašnu školsku mladež 250 Kruna. Stubička stanica darovala je 50 Kruna, a građanstvo sabralo 104 Krune. Za tu svotu nabavljeno je odijelo i pred božić razdijeljeno školskoj mladeži.

 
Literatura


  • Danica Pelko: Prilog povijesti Židova u Donjoj Stubici, Hrvatsko Zagorje 1-4/2011., Krapina 2011., str.  297-310. (članak daje prikaz o obiteljima Feller, Weiss, Schönwald i Klein)
  • Darko Žubrinić: Vilim Feller istaknuti hrvatsko-američki matematičar / William Feller distinguished Croatian-American mathematician (hrvatsko-englesko izdanje), Graphis, Zagreb 2011.
  • S. Fatović-Ferenčić i J. Ferber Bogdan: Što je Elsa-fluid? To se zna. Eugen Viktor Feller – ljekarnik i investitor, Salvus, Donja Stubica 2021.

Eugen V. Feller i Elsa Fluid

Vilim Feller