VLATKO KUPREŠKIĆ

mučeništvo u Bosni i u Hagu

LJUBICA KUPREŠKIĆ OPISUJE DRAMATIČNU NOĆ U KOJOJ JE U ORUŽANOJ AKCIJI SFOR UHITIO NJEZINA SUPRUGA VLATKA

Mene su svezali, a muža ranili i odveli

Glavni tajnik NATO-a Javier Solana nazvao je predsjednika RH Franju Tuđmana i zatražio od njega da upotrijebi sav svoj autoritet kako ne bi bilo odmazde prema vojnicima SFOR-a

Gabrijel Jurkic: Flower plateau on Kupres in central  BosniaVITEZ - Oko 1.30 sati u Viteškom naselju Ahmići, jučer su nizozemski pripadnici SFOR-a uhitili Vlatka (Franje) Kupreškića (39), protiv koga je Haaški sud podignuo optužnicu za ratne zločine. U trenutku dok šaljemo ovo izvješće, kuća obitelji Kupreškić još je blokirana. Svuda naokolo su pripadnici SFOR-a. Također i helikopteri neprestano nadlijeću to područje. Nakon nekoliko pokušaja uspjeli smo uspostaviti telefonsku vezu s Vlatkovom suprugom Ljubicom. Iako se nalazi u šoku, ipak je pristala za Večernji list ispričati svoju ispovijest:

Legli smo u pola jedan. Uhvatio nas je prvi san. Oko 1 i 30 bacili su bombu na balkon. Zapucali su sa svih strana. Oko kuće je bilo oko 50 maskiranih vojnika bez ikakvih oznaka. Mislili smo da su lopovi. Mene su svezali, udarili. Muža su ranili i u nogu i u ruku i u trbuh. Krvi ima posvuda po kući. Kundacima su ga tukli u kutu kuće dok je bio ranjen. Molio je da ga ne tuku, ali ga ne razumiju. Nas nijedno ne zna engleski. Djeca su bila kat više. Kćerka Milena je potrčala, ali jedan je naredio da digne ruke u vis. Ona razumije engleski. Djeca su vrištala i htjela su vidjeti što im je s tatom. Odveli su mene do njih. Poredali su nas po krevetu, a potom jedan fotografirao. Okrenuli smo mu leđa. Zaključao nas je i otišao. Sada ne daju nikome prići u kuću jer hoće oni prije, kako bi sakrili tragove zločina. Ja im ne dam, i kažem da samo mogu preko mene i djece mrtvih. Doznajem da ga već ranjenog voze u Haag - plačljivim glasom pričala je Ljubica.

Mještani su u šoku. Ne znaju što se zapravo događa. Tvrde kako je u SFOR-ovoj akciji razoružan i stražar koji se nalazio prije Vlatkove kuće u njegovom privatnom poduzeću. Pronašao ga je (i oslobodio) Mirko Vidović u skladištu svezana i s flasterom na ustima. Nije im jasno zašto je SFOR tako brutalno postupio. Je li Vlatko mislio da su lopovi pa je pucao na vojnike SFOR-a, samo su nagađanja zaprepaštenih ljudi. Dobro informirani tvrde kako je čak jedan vojnik tom prigodom ranjen.

Obiteljska kuća Kupreškića jučer je do 10 sati bila blokirana, i tek tada su u kuću pušteni Slavica Josipović, predsjednica HDZ-a Viteza, i Ivo Garić, Načelnik Općinskog poglavarstva. Udruge stradalnika domovinskog rata uputile su javni poziv svim članovima kako i ostalom pučanstvu Viteza da mirnim demonstracijama protestiraju protiv ovakvog čina SFOR-a. Na poziv su se odazvali mnogi Vitežani pa je magistralni put Željeznička stanica kod poduzeća Impregnacija bio blokiran.

BRUXELLES - Glavni tajnik NATO-a Javier Solana nazvao je predsjednika RH Franju Tuđmana i zatražio od njega da upotrijebi sav svoj autoritet kako ne bi bilo odmazde prema vojnicima SFOR-a. NATO je zabrinut zbog mogućih izgreda, iako prvi izvještaji s terena kažu da je bilo okupljanja, ali da se ljudi bune ne toliko zbog hapšenja nego zbog činjenice da SFOR uhićuje samo Hrvate.

 

Prema članku objavljenom u Večernjem listu, 18.12.1997.g. Zahvaljujem Antoniji Pavić na poslanom tekstu.


VLATKO KUPREŠKIĆ - UHAPŠEN 18. prosinca 1997.

OSLOBOĐEN Haškog uzništva tek 10. listopada 2001.

Vlatko Kupreškić nevin je proveo više 4 godine u Haškome zatvoru bez ikakve zadovoljštine od strane tribunala, bilo moralne, bilo materijalne. Nije dobio zadovoljštinu niti za neljudski odnos prema svojoj ženi i djeci, kao niti za ozljede koje su njemu samome nanijeli SFOR-ovi vojnici prigodom hapšenja.

Literature: Zoran Kupreškic, Haaška priča, Bonus and HKD Napredak, Vitez 2002., ISBN 9958-842-11-4

Knjiga sadrži važnu posvetu: Posvećujem ovu knjigu svim nepravično osuđenim širom svijeta.


na engleskomOverview of Croatian History, Culture and Science