VJESNIK, 9 prosinac 2003.

Deset godina »Bijelog puta«

ZAGREB, 8. prosinca – U organizaciji Kluba zastupnika DC-a, u ponedjeljak je u Hrvatskom saboru obilježena deseta obljetnica humanitarne akcije »Bijeli put« kojom je u jeku hrvatsko-bošnjačkih sukoba u srednju Bosnu dopremljena veća količina hrane i lijekova.

Koordinator akcije, potpredsjednik DC-a Slobodan Lang istaknuo je njezin velik doprinos prekidu ratnih sukoba i opstanku Hrvata u srednjoj Bosni. Javnost i političare u Hrvatskoj i BiH pozvao je da govore i o dobru koje je učinjeno na ovim prostorima, a ne jedino o zlu.

"Bijeli put" bila je prva zajednička humanitarna akcija Katoličke crkve i islamske zajednice u Europi. BiH je točka nade, a ne beznađa i živi dokaz da je moguće činiti mir i dobro.

Uspjeli smo vratiti mir i ljude u svoje domove te spasiti većinu ljudi iz logora, a u sukobima Hrvata i Bošnjaka nije se dogodila Srebrenica«, rekao je Lang.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašić ustvrdio je da humanitarne akcije za vrijeme rata svjedoče o ljubavi prema domovini i dobru na kojemu treba graditi bolju budućnost te je pozvao Hrvatsku da i dalje nastavi pomagati Bosni i Hercegovini.

Sudionici skupa predložili su da Hrvatski sabor na dnevni red uvrsti temu o položaju Hrvata u srednjoj Bosni, a predsjednik Republike Stjepan Mesić pozvan je u posjet srednjoj Bosni te da svečano otvori bolnicu u Novoj Biloj. Bolnica je izgrađena pod pokroviteljstvom pokojnog predsjednika Franje Tuđmana i iako već djeluje, dosad nije bila svečano otvorena.

U posjet srednjoj Bosni pozvani su i saborski zastupnici kako bi se upoznali s položajem i životom tamošnjih Hrvata. Predložena je gradnja gostinske kuće uz bolnicu koja bi omogućila stalni »ljudski most« između Hrvatske i srednje Bosne.
Zahvaljujem dr. Slobodanu Langu na dopuštenju za objavljivanjem ovog priloga.
D. Žubrinić


Slobodan Lang

Croatia - Overview of History, Culture, and Science