Dante Alighieri bio je u Hrvatskoj

prijevod s hrvatskog na engleski

Dante Alighieri bio je u Hrvatskoj i vodič mu je bio biskup Augustin Kažotić. To je osnovna postavka knjige »Danteove staze po Hrvatskoj« Ivana Lerotića, koja je predstavljena u ponedjeljak
na večer u Europskom domu u Zagrebu. Knjigu su u nazočnosti autora predstaviliknjiževnik Ivan Pandžić i akademska slikarica Nada Škrlin, koja je na predstavljanju izložila za tu zgodu izrađen zajednički portret dvaju prijatelja.

Augustin Kažotić

Da je pjesnik i autor »Božanstvene komedije« Dante Alighieri uistinu bio u Hrvatskoj čini se da je to posve jasno tek poslije 670 godina zahvaljujući istraživanju Ivana Lerotića, koje baca posve
novo svjetlo na susret koji se zbio u Rimu i trajno prijateljstvo
koje se odigralo pred likom Krista na Veronikinu rupcu između Dantea i hrvatskoga biskupa Augustina Kažotića.

»U naše doba mogla bi se na temelju Danteove trilogije 'Pakao', 'Čistilište' i 'Raj'« napraviti čak i zemljovid putovanja po hrvatskim gradovima: Zagrebu i putovanju čamcima Savom, prijelaz preko Bosne i dolazak u Dubrovnik, Split, Korčulu Trogir, Zadar, otok Rab te na kraju«, ustvrdio je na predstavljanju Lerotić, dolaskom u Jurandvor na otoku Krku, završava se putovanje paklom i čistilištem, te su se Danteu ispunile tri želje zavjeta.

Obećanje Hrvatu, hodočasniku, a sada prijatelju i vodiču po Hrvatskoj biskupu Kažotiću da će za posjeta Hrvatskoj vidjeti Bašćansku ploču. Zatim da će se skloniti od materijalnih nevolja i političkih progonitelja iz rodne Firence, te da će izvršiti hodočasnički zavjet svetištu sv. Lucije, zaštitnice vida, u Jurandvoru na otoku Krku u Hrvatskoj.

Lerotić je ustvrdio da Dante stavlja Hrvate na počasno mjesto u svojim pjevanjima, a spominjao je i stećke. Sve su to velika otkriće za nas jer su poznate tvrdnje da je Dante bio latinocentrik i da nije izlazio iz Italije. Na cijelom putu kroz Hrvatsku nije imao problema, iako je spavao po »kažunima«, što se može jezično dokazati.

Predstavljači su zaključili da je blaženi Augustin Kažotić bio Danteov vodič kroz Hrvatsku kao stariji plemić, čovjek većeg znanja i s velikim iskustvom u diplomaciji, zatim poznavatelj hrvatske povijesti. Samo je s tim karakteristikama mogao zadobiti
pozornost Dantea Alighierija. Ivan Lerotić je knjigu izdao u vlastitoj nakladi.

Sead Begović (izvornik Vjesnik)


Gradska ljekarna Zagreb

Dante je sigurno proveo dobar dio svog zivota u Hrvatskoj, gdje je njegov praunuk Nicolo Alighieri imao apoteku u Zagrebu godine 1399. Naša obiteljska kuća je u Kamenitoj ulici u Gornjem Gradu, a na uglu, do naše kuće je najstarija apoteka u Zagrebu (osnovana 1395.) sa pločom, koja dokumentira obitelj Alighieri i njihovo djelovanje u Hrvatskoj.

Pozdrav,

Marija Miletić Dail

distributed by CROWN (Croatian World Net)


Croatia - its History, Culture and Science