Taras Belej: Hrvatska u mom srcu

Priredio Darko Žubrinić, 2010.


Taras Belej (rođen 1978. u Ivano-Frankivsku u Ukrajini) j 20. rujna 2010. u Zagrebu održao izložbu pod naslovom "Hrvatska u srcu" (Galerija Mirko Virius). Završio je umjetničku akadamiju u Kijevu, a kao četverogodišnji gluhi dječak došao je u Zagreb na rehabilitaciju u SUVAG. Naučio je slušati i govoriti, a danas vlada ukrajinskim, hrvatskim i engleskim jezikom. To je rezultat rehabilitacije u Zagrebu po verbotonalnoj metodi Petra Guberine. Vidi Tarasu Beleju vidi Naša Gazeta 74 [PDF, str. 9].

Zanimljivo da je Taras Belej svoju prvu izložbu u Kijevu imao upravo u Hrvatskoj ambasadi .


Taras Belej je s crtanjem također započeo kao dijete u Zagrebu, u Školi za umjetnost na Pantovčaku. Završio je Kiyivsku nacionalnu akademiju likovnih umjetnosti i arhitekture. Organizirao je nekoliko izložaba hrvatskih likovnih umjetnika u Ukrajini, jednu i u Ukrajinskoj likovnoj akademiji u Kiyivu, koje su održane pod visokim pokroviteljstvom i uz podršku Ukrajinske ambasade u Zagrebu.

Taras Belej, majka Olena, dr. Hrvoje Kačić, D.Ž.
Hrvoje Kačić: U službi domovine - Croatia rediviva, izdavačka kuća Tempora” iz Kieva priprema ukrajinsko izdanje u prijevodu Oleha Hirnyika

Olena i Taras Belej, Natalija Kladić, Mladen Nadj

Taras Belej: Prof. Mladen Lovrić, ekspert za verbotonalnu metodu u SUVAG-u u Zagrebu, 
veoma zaslužan za širenje te metode u Ukrajini

Knjiga utisaka tijekom izložbe Hrvatska u srcu u ukrajinskom gradu Ivano Frankivsku, ožujka 2010., na poticaj Tarasa Beleja.
Na izložbi su zajedno sudjelovali hrvatski i ukrajinski likovni umjetnici.


Privit horvatam vid galičan (bilih horvativ) - Pozdrav Hrvatima od Galičana (Bijelih Hrvata)


Taras Belej: Moj Jadran


Olena i Taras Belej u Galeriji Mirka Viriusa Zagrebu, gdje je Taras imao izložbu 2010. Na stolu su zastave Ukrajine i Hrvatske.

Uvodni govor Tarasa Beleja prigodom otvaranja izložbe:

Dragi i poštovani gosti, hvala lijepo da ste došli na otvorenje moje izložbe. Ja mogu reći samo jedno, da su Hrvatska, Jadran - to su jedna prekrasna pjesma koja me stalno inspirira da preko svojih osjećaja prebacim tu pjesmu na platna, da i drugi ljudi gledaju i osjete tu ljepotu i čuju tu pjesmu ove prekrasne zemlje. Nadam se da ćete uživati u mojim slikama, a Ukrajinci i Hrvati postanu bliži jedni drugima, čega od srca želim. I na kraju, velika zahvalnost svima koji su sudjelovali da se ova izložba odvija. Puno Vam hvala!


Taras Belej: Snijeg u Kijevu


Taras Belej: Kamenita vrata u Zagrebu


Taras Belej: Skalinska ulica u Zagrebu


Taras Belej: Dalmacija u mom srcu


Taras Belej: Otok Hvar


Taras Belej: Zalazak sunca na Hvaru


Hrvatska - Ukrajina


Croatia - its History, Culture and Science