Julijana Divković-Pukšec


Julijana Divković-Pukšec, izv. prof. Sveučilišta u Zagrebu, zaposlena na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, bila je jedan od osnivača Društva prijatelja glagoljice godine 1993., oduševljeni promicatelj njegovih ciljeva, iskreni ljubitelj glagoljice. Njezino upoznavanje s hrvatskom glagoljičkom baštinom započelo je još koncem 1980tih godina pohađanjem tečaja glagoljice u Knjižnici Travno u Novom Zagrebu, koji su se održavali na poticaj tadašnje ravnateljice mr.sc. Narcise Potežice.

Dr. Julijana Divković-Pukšec se vrlo aktivno uključila u djelatnost DPG-a, i to na vrlo nezahvalnim, a važnim poslovima. Naime, od osnutka DPG-a 1993. do 2002., tj. tijekom prvih desetak godina, bila je rizničarka Društva. Izvanredno savjesna, pedantna i pouzdana osoba, efikasno je obavljala mnoge "nevidljive", ali značajne poslove za normalno djelovanje Društva. Ostala nam je u sjećanju kao vrlo ugodna, društvena i komunikativna osoba, čiji su nam savjeti i primjetbe uvijek bili jako dragocjeni.

Njezina radna soba na FER-u bila je vidljivo oblijepljena među inim i lijepim faksimilima glagoljičkih dokumenata i knjiga. Rado je pisala glagoljicom, a pohađala je i tečajeve glagoljice koje je na FER-u održavao prof.dr. Vladimir Ćepulić, prvi predsjednik DPG-a. Razumije se, njezin angažman u DPG-u ne bi bio moguć bez podpore i razumijevanja obitelji - supruga Mladena i djece Jurice i Nine, kojima za to izražavam duboku zahvalnost.
Mala enciklopedija hrvatske glagoljice

Croatia, its History, Culture and Science